Online counseling

Online counseling

Online counseling is een vorm van kortdurende hulpverlening. Het heeft veel raakvlakken met psychotherapie. Zo worden verschillende inzichten uit de psychotherapie toegepast, met als doel om problemen op te lossen of te verlichten en om vragen te beantwoorden. Toch is counseling (met nadruk) geen psychotherapie. Zo houdt counseling zich niet bezig met psychiatrische stoornissen of zware psycho-sociale problematieken. Online counseling richt zich primair op het ‘hier-en-nu’.

Zeer effectief

Problemen met een (lichte) psycho-sociale achtergrond; denk aan aanhoudende stress, een gevoel van niet gelukkig zijn of aan het niet optimaal kunnen functioneren.
Inzichten te verkrijgen in (levens)vragen; denk aan vragen over het nut van het eigen bestaan, waar naar toe te willen in het leven of aan onzekerheid of men ‘goed bezig is’.

Counseling richt zich dus op problemen en vragen met een (lichte) psycho-sociale achtergrond, waarbij er geen sprake is van een psychiatrische stoornis. Dit lijkt wellicht een klein werkgebied. Toch vallen de meeste problemen en vragen binnen dit veld.

Coaching en counseling

Coaching en counseling hebben duidelijk raakvlakken. Coaching is meer werkgerelateerd, counseling richt zich meer op de privé persoon en privésituatie. Uiteraard kan een mens niet “opgeknipt worden in pivé of werk”.  Daarin schuilt ook de kracht van online coaching en counseling. De opleiding en ruime werkervaring als psycholoog  en coach maakt het mogelijk, om op verantwoorde wijze, voldoende diepgang- en samenhang te bereiken in de begeleiding.

Online counseling

In de online begeleiding van cliënten word geen onderscheid gemaakt tussen coaching of counseling, maar worden beide begeleidingsvormen door elkaar ingezet voor een optimaal resultaat. Voor online counseling wordt dezelfde, bewezen, effectieve werkwijze gehanteerd. Dit heeft de volgende voordelen.

  • Effectiever dan face to face begeleiding
  • Geen wachttijden
  • Geen reistijd
  • Het is laagdrempelig
  • Je bent in je eigen vertrouwde omgeving
  • Je kunt mailen op het moment dat jou het beste uitkomt
  • Er is meer tijd voor reflectie, wat het proces ten goede komt
  • Door frequent contact blijf je geconcentreerd bezig
  • Door frequent contact is het mogelijk direct op situaties te reageren
  • Je bouwt je eigen dossier op. Zo kun je je eigen vooruitgang volgen

Wil je weten of online counseling geschikt is voor jouw probleem of vraag? Neem vrijblijvend contact op.

online counseling